Quantcast
Channel: Veteranflottiljen
Viewing all 65 articles
Browse latest View live

Veteranflottiljen presenterar sig

$
0
0

Föreningen Mtb-veteraner bildades 1987 av ett antal entusiaster som kände behovet av av en intresseförening knuten till utvecklingen av motortorpedbåtsvapnet. Under åren har flera fartyg tillkommit, inte bara Mtb, varför föreningen 2009 ombildades till Veteranflottiljen. Flottiljen omfattar i dag 11 fartyg, Ekipageveteraner och Radiomuseum.

Veteranflottiljens ändamål är att:

- forska i och dokumentera örlogsfartygs historia

- samla personer med intresse för svenska örlogsfartyg

- tillvarata och bevara örlogsfartyg i, såvitt möjligt, fungerande skick

- visa upp örlogsfartyg för allmänheten samt stimulera ett allmänt intresse för örlogsmarin kulturhistoria

Föreningen bestod vid starten 1987 av 40-talet medlemmar, huvudsakligen ”tunga Mtb-namn”. Från starten hade föreningen glädjen och äran att få se såväl HM Konungen och HKH Prins Bertil som hedersmedlemmar.

Veteranflottiljen har i dag medlemmar från jordens alla hörn. Vi har också glädjen och äran att räkna in två hedersmedlemar i vår kader; HM Konungen och eldsjälen Lennart Segerström

I flottiljen ingår:

Motortorpedbåten T26

T26 är i dag världens äldsta fungerande motortorpedbåt. Hon är omsorgsfullt renoverad till originalskick och är K-märkt av Statens Maritima Museer

Minsveparen M20

M20 räddades till eftervärlden 2005. Fartyget har sin hemmahamn vid Vasamuseet i Stockholm. M20 bemannas och drivs av Föreningen M20. Fartyget har certifikat som lastfartyg och tar 12 passagerare

Robotbåten R142 Ystad

Föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) bemannar, bevarar och driver R142 Ystad. Fartyget har certifikat som passagerarfartyg och tar 40 passagerare

Torpedbåten T121 Spica

Föreningen T121 Spica Vänner bemannar, bevarar och driver T121 Spica. Fartyget är K-märkt, Traditionsfartygsklassat och innehar certifikat som passsagerarfartyg och tar 40 passagerare

Motortorpedbåten T38

T38 är ett levande, sjögående museifartyg med hemmahamn vis Marinmuseum i Karlskrona

Radioklubben Torpedbåtsgnistarna

Klubbens uppgift är att bevara den svenska örlogsflottans radiohistoria. Klubben driver fungerande radioutrustning från 1930-talet fram till i dag

A-slupen Moses

A-sluparna byggdes som inspektionsbåtar för kustbefästningarna. Moses byggdes på Furusunds varv under stort hemlighetsmakeri för flottans attackdykare och fanns inte med i några officiella papper

HMS Västerviks Vänner

Föreningen stöder Marinmuseum i att bevara och vårda HMS Västervik som museifartyg

Föreningen Testfartyget Smyge

Föreningen arbetar för att ta över flottans f.d. testfartyg Smyge som museifartyg

Motortorpedbåten T46

T46 är ett museifartyg i originalskick. Ägs, bemannas och drivs av HM Konungens Motortorpedbåtsklubb T46

Motortorpedbåten T56

T56 byggdes 1957 på Stockholms Örlogsvarv på Djurgården, mitt emot Strandvägen som var underleverantörer till Kockums i Malmö. Kockums var huvudleverantörer av motortorpedbåtarna i T42-serien.

T56 köptes 1985 av ett teknikföretag på Ekerö där hon under åren 1985-2003 låg i en vassrugg. 2003 kom T56 åter till Gålöbasen Renoveringen av fartyget vidtogs omedelbart och T56 blev helt gångklar i augusti 2007

M/Y Triton

Sedan hösten 2009 ägs M/Y Triton av Föreningen Tritons Vänner. Föreningen ska verka för att M/Y Triton bevaras i eller så nära originalskick som är möjligt. Föreningen sprider kunskap om M/Y Tritons historia kopplad till svenska motortorpedbåtar

Beställaren av M/Y Triton, Carl Hardeberg bad Curt Borgenstam att rita en båt i mahogny. M/Y Triton har hemmahamn på Kungl. Flottans fd. bas Gålöbasen vid Hårsfjärdens och Mysingens strandkanter, i Haninge Kommun tillsammans med övriga fartyg ur Veteranflottiljen.

Föreningen Ekipageveteraner

Ekipageveteranerna är en förening inriktad på tradition och bevarandeåtgärder för att säkerställa att materiel som beskriver det örlogsmässiga hantverket inom en Marinbas bevaras för eftervärlden.

Vedettbåten Sprängaren

Vedettbåtarna Sökaren, Sveparen och Sprängaren byggdes för de insamlade medel som blev över när man byggt pansarskeppet Sverige. Meningen var att de skulle kunna lite av det mesta, skjuta med 57mm kanon, fälla, bärga och svepa minor (faktiskt de första fartygen i Flottan som byggdes med svepspel) bogsera och bryta is. Fartygen byggdes på Motala verkstad 1918 och det sista mer spektakulära de gjorde i Flottan var att Sveparen deltog i bärgningen av Vasa 1961. Vi hoppas att Sprängaren går för egen maskin på 100-årsdagen 2018

 


Veteranflottiljen går till vintervila

$
0
0

 

 

Veteranflottiljens fartyg börjar nu gå in i vintervila. Våra motortorpedbåtar med hemmahamn på Gålö ligger i sina slipvagnar på torra land. Senast jag såg T38 låg hon vid Flottans Skeppsbro i Örlogshamnen i Karlskrona i väntan på att komma in i stugvärmen i Mtb-hallen. De lite större fartygen, T121 Spica och Vb Sprängaren och A-slupen Moses  ligger kvar i sitt rätta element likt intensivvårdspatienter med slangar för torrluft kopplade till vitala organ.

M/Y Triton är under renovering och blickar längtansfullt mot våren då hennes nyrenoverade motor kommer att ge henne god fart över Mysingens vatten.

Så snart alla fartyg är nattade för vintersömn kommer medlemmarna att ägna tid åt att snygga till på Gålöbasen. Tyvärr lider vi skriande brist på förrådsutrymme varför det har samlats materiel i ”blå garaget” d.v.s. utomhus och detta ger ett inte alltför prydligt intryck. Det blir också en attack mot förvuxna buskar och vildvuxet gräs så att vi till kommande säsong har en lika prydlig utemiljö som på den tid det begav sig.

Nu på lördag 17/11 kommer Robotbåten R142 Ystad att förtöja vid Vasapiren nedanför Vasamuseet, vi räknar med att det blir ca kl1400, Minsveparen M20 kommer att gå ut och möta och det kan finnas möjlighet att få åka med dem, ta då kontakt med M20. Det går bra att se från kajen eller mitt emot från Skeppsholmen. Vi har ingen visning ombord denna dag då det är en hel del återställning och arbete inför vintervila. R142 Ystad kommer att ligga kind mot kind med M20 fram till mitten av april vid Vasapiren. Följer du vår blogg kommer du att få info Ystad håller öppet för besök.

Veteranflottiljens Åbo-besök 2012 eller hur en till synes vansinnig idé blev verklighet

$
0
0

Genom åren har det förekommit sporadiska kontakter mellan Veteranflottiljen och Forum Marinum i Åbo.

Vid ett spontant möte med VD för Forum Marinum kom frågan: ”Skulle ni inte kunna besöka oss med era fartyg”? Utan en tanke på konsekvenserna blev svaret ”javisst, det vore ett fantastiskt äventyr”.

Veteranflottiljen skapade en projektgrupp där representanter för fartygen ingick. Det märktes att vi inte var vana vid ett arbete av denna dignitet. Att arrangera en sjötur i skärgården med ett enskilt fartyg är vi duktiga på men sett i perspektivet av att gå Gålö – Åbo tur och retur är ett sådant arrangemang ”a walk in the park”.

Från finsk sida var intresset mycket stort. Här såg vi inte bara Forum Marinum utan även Finska Marinen, Åbo stad, Trafikverket och reservofficerare ur ”Blå reserven” (Finska flottans reservofficerare).

Vi siktade på masttopparna…

Inriktningen från början var att samtliga flottiljens sjögående fartyg skulle delta.

…och nådde relingen

 Veteranflottiljens styrka decimerades av många skäl, ekonomi, haverier, till R142 Ystad, T56 och M20

Flottiljen löper in i Aura å

Fredagen 24/8 tog M20 ombord finska media för att löpa ut till fjärden Erstan och där möta T56 och Ystad. Under utlöpandet passade tidningar, TV och radio på att intervjua M20 besättningen.

Så kom T56 i sikte. R142 Ystad kom några minuter senare och bjöd på ögonfröjd i form av sin mäktiga siluett och öronfröjd i form av turbintjut. Finska kustbevakningens flygplan gick ner på låg höjd och hälsade med vingtippning.

Flankerade av sjöräddningens flodspruta intogs rättvänd kolonn med M20 i täten och inlöpandet över Slottsfjärden och upp i Aura å anträddes.

På plats vid Forum Marinum eller ”När vi kom in från fjärden”

Efter ”väl i roder och maskin” bjöds till välkomstmottagning. Ett bord med allsköns läckerheter lockade trötta, hungriga och törstiga besättningar.

VD Forum Marinum äskade tystnad och så vidtog högstämda tal och välkomnanden från Åbo stad och Forum Marinum. Som seden bjuder överlämnades presenter till deltagande fartyg och till Veteranflottiljen. Vi svarade med att överlämna våra gåvor vari ingick presenter från Haninge kommun.

Lördag 25 augusti

Tidningar, radio och TV hittade intervjuoffer och vi spred kunskap om Veteranflottiljen.

Under eftermiddagen höll fartygen öppet för besökare. Därefter bjöd Chefen för Skärgårdshavets Marinkommando till mottagning ombord fullriggaren Suomen Joutsen (Finska Svanen). Fullriggaren fylldes med gäster från finska försvaret, Veteranflottiljen och det officiella Finland.

Söndag 26 augusti

Skärgårdshavets Marinkommando bjöd på visning av örlogsbasen i Pansio och Finska Flottans Minmuseum och övriga besättningsmedlemmar visade fartygen för en intresserad allmänhet

Söndagen avslutades med ett seminarium där Veteranflottiljen presenterade hur vi driver vår verksamhet, hur vi hittade fartygen, hur vi lyckades överta dem, hur vi driver dem och hur vi ser på framtiden.

Veteranflottiljen och Forum Marinum var eniga om att seminarieformen är ett lämpligt forum att dryfta gemensamma frågor. Inriktningen är att genomföra ett seminarium i Sverige 2013

Tre intensiva dagar var nu till ända. Framtiden? Ja redan på plats i Åbo började idéer om ett kommande besök att komma fram. Finland firar 100 år som självständig republik år 2017.

Med Veteranflottiljen som samlande kraft kan vi visa ett enat ansikte utåt i kontakter med myndigheter och även i ett internationellt perspektiv, självklart utan att inkräkta på enskilda fartygs egen verksamhet.

Läs reseberättelsen här

Lennart Törnberg

Snön lyser vit på brygga och däck

$
0
0

”Snökanonen” har drabbat Gålö. Vi föredrar nog fartygens riktiga kanoner även om våra är ”…varaktigt försatta ut brukbart skick…” Gålöbasen ligger inbäddad i ett 30 cm djupt snötäcke. Trädens grenar tyngs under den vita massan. Fartygen får gardiner av yrande snö. Marinbasens snöröjare har som vanligt varit på alerten och sett till att vägarna är farbara. Att röja på pirarna och slipplanen faller dock på Veteranflottiljens lott. Vår nyanskaffade snöslunga fick slita hårt i händerna på C Gålö i dag men nu är i alla fall pirarna och delar av slipplanen röjda från snö. Så länge det varar. Det kändes lite motigt att jobba i snösvängen när snön vräkte ner. Nåja, det blir inte lika mycket av den vita varan att ta hand om kommande lördag 8/12 då T121 Spica hälsar välkommen till traditionsenlig julglögg ombord. Jag tar tillfället i akt att uppmana både nuvarande medlemmar och dig som vill bli medlem att besöka Gålöbasen för ett glas glögg och en eller annan pepparkaka. Jodå, du kan köra bil, glöggen är alkoholfri.

Då verksamheten på Gålöbasen går på sparlåga under vintern passar jag på att redan nu tillönska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År

GMY

Lennart Törnberg

I dag handlar det bara om T121 Spica

$
0
0

 

 

 

 

Ombordarbetet fick stå tillbaka för snöröjning. Nåja, T121 Spica befriades från så mycket snö att vattenlinjen hamnade 5 cm under vad vi hade på morgonen. Ett annat stort och tungt arbete var att frilägga dörrarna till förrådscontainrarna. Torpedbåtsbasen ligger inbäddad i så mycket snö att rådjuren använder snorkel och periskop för att ta sig fram. Men visst är det vackert när en blek vintersol lyser över Södra hamnen, det är nästan så att man glömmer bort att temperaturen närmar sig -10°. Jag passar på att tacka MarinB (?) snöröjare för ett suveränt arbete med att röja undan detta vita gissel som kallas snö och se till att vi har farbara vägar och gott om parkeringsplatser.

Snö och kyla hindrar inte ett traditionellt årsavslut med glögg, pepparkakor och hembakta saffransbullar. Två värmefläktar, en värmepanna som går för högtryck och tio gubbar samlade i BB manskapsmäss med varsin kopp ångande glögg höjer temperaturen till en behaglig nivå. Vi fick till och med besök av både Rudolf med röda mulen och Tomten! Nu hoppas vi på att tomten har de rätta kontakterna för att vi skall förses med både drivmedel och förrådsutrymme som en välkommen julklapp.

GMY

Lennart Törnberg

”C Gålö”

Grattis T26. 70 år i dag

$
0
0

T26 sjösattes 1942-12-09 vid Kockums och togs i bruk 1942-12-28 och fyller alltså 70 år i dag. T26 utrangerades 1957-10-10.

1942
Fartyget levererades till marinen från Kockums.
1943
Fartyget var i aktiv tjänst i Kustflottan. Här kan bl.a. noteras att T26 var den första motortorpedbåt som utrustades med radar (Kanadensisk tillverkare). Detta innebar att fartyget fick ett mycket större gångtidsuttag än övriga fartyg i divisionen. Påfrestningarna medförde att problem uppstod med sprickbildningar i skrovet. Räddningen hette PERMATEX. Under denna period påbörjade den kände motortorpedbåtskonstruktören framlidne Curt Borgenstam sin verksamhet vid förbandet.
1960
Från mitten på 1960-talet och fram till 1985 utnyttjades fartyget av flygvapnet som målbogserare på Vättern. Under denna period var hon helt ombyggd. All vapenutrustning togs bort, ett helt nytt bryggkomplex och en stor bogseranordning fanns på halvdäck. Maskineriet var dock intakt.
1985
Fartyget köptes av Lennart Segerström och restaureringen påbörjades. T26  är i dag ett K-märkt museifartyg som drivs av Veteranflottiljen – Föreningen MTB-veteraner och har sin hemmahamn på den traditionsrika Gålöbasen.

Bloggarna framför sitt och hela Veteranflottiljens grattis med ett citat från framlidne Mtb-legendaren Bosse Nyman: ”Ännu vet ingen hur gammal en Mtb kan bli”

Sisten upp är en…

$
0
0

Foto: Janne Hagberg

Vi här uppe på ostkusten är lite avundsjuka på T38 som kan tillbringa vintern inomhus. På Gålö står t.o.m. vår reservmateriel utomhus, denna liksom tidigare vintrar, i brist på förrådsutrymme. Nedanstående rapport har inkommit från ”Torpedbåtsgrupp Syd”:

Arbetet med ny port till T38 slip i Mtb-hallen blev klart denna vecka. På Luciadagen den 13 december togs därför T38 in i Mtb-hallen. Dock inget rekord i sen torrsättning, 2009 togs T38 upp den 22 december.
T38 hade hunnit bli övertäckt av snö och isen hade börjat lägga sig. Vädret var dock fint och torrsättningen gick bra. Nu ligger T38 äntligen inne i ”stugvärmen”.

När Veteranflottiljen rycker ut…

$
0
0

Så här i mellandagarna när vintern kopplat sitt grepp om flottiljens fartyg och gjort vägarna till och på Gålöbasen till att mera likna en skridskobana passar jag på att återge en solskenshistoria från EDIP (En Dag I Paradiset) 2011. Text och bilder kommer från Föreningen Svenska Robotbåtars hemsida. Författare är vår fartygsläkare och matros Janne B.

Som gammal ortopedkirurg och traumatolog från Norrköpings lasarett har man upplevt ett och annat och det är nog inte mycket som fattas på ”repertoaren”. I lördags fick jag dock tillfälle att utöka min meritlista.
Jag stod i godan ro och serverade kaffe i det soliga vädret när budet kom att en fritidsbåt stod i brand ute på Mysingen och att det kunde finnas flera brännskadade. Man undrade om jag ville hjälpa till. Naturligtvis, men hur skulle jag komma ut till olycksplatsen?

- Spica var nästan färdig för ordinarie avgång med passagerare och det kunde man skynda på. Jag tog min lilla akutväska-vad nu den skulle förslå om det var fråga om brännskador- och embarkerade. Snabb losskastning och fullt tryck i turbinerna. Jag har varit med om många utryckningar i ambulanser, polisbilar och t o m helikopter men detta var nog den häftigaste!

Att gå ut mot en olycksplats i 34 knop på torpedbåt var häftigt! Nåväl, entusiasmen måste behärskas innan vi fick klart för oss hur allvarlig situationen var. Efter några minuter så kunde vi lägga oss jämsides med Nordanö som varit i närheten när larmet gick och som hade tagit ombord besättningen från olycksbåten redan efter några minuter.

Det visade sig dessbättre att alla var oskadade. Man hade råkat ut för kraftig rökutveckling från motorrummet men sedan troligen agerat helt korrekt genom att stänga motor och lufttillförsel till motorrummet och kanske på det sättet förhindrat en mycket värre situation. Brand i liten, fullastad plastbåt är inte att leka med. Slutet gott och allting gott och alla kunde pusta ut samtidigt som Sjöräddningen så småningom kom bogserandes med olycksbåten som såg ganska oskadad ut, i alla fall på håll.

Själv fick jag en god historia att berätta för mina tråkiga kollegor som ägnat hela helgen åt segt och händelsefattigt golfsvingande i Norrköpingstrakten.

Jag lovar att veteranernas alla hjärtan klappade av stolthet efter att vi genomfört denna insats. Veteranflottiljen är som alltid på bettet!

GMY

Lennart T


Vinterverksamhet

$
0
0

Nu är det ganska lång tid sedan vi hörde av oss på denna blogg. Skälen är flera. Inte så hög aktivitet under vintern, semestrar, förberedelser för och genomförande av årsmöten. Även om vi inte är ”uppe på steget” eller håller ”på samtliga framåt elva-sju-femti” jobbas det en del med våra klenoder. T56 lyfter ur bensintankar för att komma åt att åtgärda rostangrepp i tankrummet. T121 Spica reparerar läckande oljekylare och trilskande generatorturbin. R142 Ystad har råkat ut för det mindre angenäma problemet med rosthål i svartvattentanken. Jag är säker på att Ystad välkomnar frivilliga för rengöring av tanken inför reparation.

T121 Spica Vänner genomförde sitt årsmöte 18 februari. Som vanligt har ekonomi och verksamhet skötts så att styrelsen fick ansvarsfrihet. En punkt som skapade diskussion var styrelsens proposition om höjda medlemsavgifter där årsmötet gav styrelsen uppdraget att ”gå hem och gör om”

Föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) genomförde sitt årsmöte 16 februari ombord museifartyget S:t Erik.

Veteranflottiljen – Föreningen Mtb-veteraner genomför sitt årsmöte 6 mars i Kastellet varefter vi avnjuter middag ombord M/S Segelkronan. Om du som är medlem glömt att anmäla dig gör du det på www.veteranflottiljen.se där du också hittar dagordning m.m.

Gålörådet, som är ett samarbetsforum för Veteranflottiljen, AmfReg, SMM, GBBK, Haninge kommun, FortV och MarinB, träffades 21/2. Gålörådet fattar inga egna beslut utan handlägger och bereder på uppdrag av Veteranflottiljens styrelse. Denna gång fanns en hel del intressant på agendan: Ett förslag att undersöka möjligheten att öppna bergrummet (Torpedberget) för att skapa ett nytt ”Hemligt rum”, utökande av besättningskader för flera fartyg, renovering av pirar, nytt 3-årigt arrendeavtal med FortV, EDIP 2013 (En Dag I Paradiset) 14 september där vi hoppas på deltagande av både AmfReg och 4. Sjöstridsflj och så förstås frågan om förrådsutrymme. Veteranflottiljen lider stor brist på förrådsutrymme och vi kastar lystna blickar på f.d. brandstationen. Vi väntar ivrigt på MarinB svar på vår hemställan om att överta denna byggnad.

Som jag nämnde inledningsvis gör kyla och snö det svårt att arbeta med våra klenoder. Detta gäller dock inte ”Tb-grupp Syd”, d.v.s. T38, som har fördel av att ligga i vinteride inomhus i f.d. Mtb-hallen på Marinbasens område. Visserligen har värmen i hallen bestämt sig för att jobba för högtryck med resultat att det är +30° så svetten rinner även utan fysiska ansträngningar.

Boka in lördagen 14 september för årets EDIP!

 

Veteranflottiljens årsmöte 2013

$
0
0

Mars månad och dags för årsmöte. I närvaro av närmare 50 medlemmar avhölls Veteranflottiljens årsmöte 2013 på Kastellet. Ett årsmöte är normalt en expeditionsaffär och klaras av på kort tid, rekordet är 12,5 minuter. I år visade sig medlemmarna vara på alerten och ett stort antal frågor och synpunkter framfördes. Styrelsen tackar för engagemanget. Lite förvånande blev det förändringar i styrelsens sammansättning. ”Di gamle” brukar få förnyat förtroende men vi som tillhör dessa välkomnar de nya. Efter att ha klarat av formalia berättade ordföranden om flottiljens vision och vi avslutade med att berätta om flottiljens ”civila örlogsbesök” vid Forum Marinum i Åbo i augusti.

Som traditionen bjuder följdes årsmötet av en delikat middag (snapsvänlig) ombord SOSS stolta skepp M/S Segelkronan. Tänk om allt som berättades under denna samling verkligen vore sant! Medlemmarnas sångröster sattes på prov då vår egen hymn ”När vi kom hem från fjärden” framfördes. Som vanligt följdes ”Fjärden” av ”Röda havet” och Palles paradnummer Abalaba gumbalaba… Eron avslutade med att konstatera att Tids nog får man cykla.

Nu väntar vi alla på att Hårsans glittrar isfri och att vi även detta år får höra Isotta-muller och gasturbintjut över fjärderna som är flottans födelseplats.

Veteranflottiljens verksamhet växer

$
0
0

Som jag skrivit om tidigare rör vi oss både inom och utom Stockholms och Karlskrona skärgårdar med ett besök i Åbo förra året, M20 patrullerar kusten och har besökt Danmark 2008 och Åland 2009. T26 har genom åren besökt Västervik, Kalmar, Karlskrona, Bornholm, Christiansö, Gotland, Öland, Mariehamn på Åland, Strängnäs, Kvicksund, Köping, Norrköping, Nyköping, Nynäshamn och Göta Kanal. T38 håller sig oftast på sydkusten men både Stockholm och, förstås, Gålö har anlöpts.

”If weather permits” och alla andra faktorer står på vår sida kommer T26 att besöka Forum Marinum i Åbo i sommar. Ett och annat stöd av mera konkret art än glada tillrop välkomnas.

R142 Ystad har, tillsammans med M20, under vintern varit våra ambassadörer i Stockholm. Ystad vänder hem till Gålö i april och får avlösning av T121 Spica, som förtöjer vid Vasamuseet 25 maj.

Verksamheten kretsar mestadels runt våra fartyg men hemmabasen på Gålö kräver allt större insatser. I brist på förråd har vi tvingats till förvaring av värdefull materiel utomhus. Renovering av äldre fartyg genererar en hel del skrot som, måste erkännas, vi varit dåliga på att forsla bort. Lösningen på förrådsfrågan skulle komma nära sin lösning om Veteranflottiljen kan överta basens f.d. brandstation från Marinbasen. Detta skärmtak och de två garagen vore guld värda för oss men kan knappast anses vara ett fullgott förråd för MarinB. Inte behöver väl MarinB bojar, som är avsedda att ligga i havet, behöva förvaras skyddat under tak. Europapallar och kragar som förvarats i brandstationen under många, många år gör rimligen bättre nytta i transport- och förrådsverksamheten.

Veteranflottiljen vill naturligtvis att Gålöbasen skall vara en prydnad för verksamheten. Så snart vintern släppt sitt grepp och snön försvunnit kommer all tillgänglig kraft läggas på ordning och reda. Vi väntar nu bara på ett besked från våra vänner på MarinB, Amfibieregementet och hela Försvarsmakten att de sätter till alla klutar för att stödja oss i vår verksamhet och vår strävan att göra Gålöbasen till den prydnad för Marinen den en gång var.

Ett stöd för att fatta de, som Veteranflottiljen tycker, rätta besluten finns i HKV beslut 16 512:716 83 Beslut om stöd för fartygsmuseala ändamål och HKV 35 170:638 69 Stöd till museal fartygsverksamhet. Trevlig läsning!

Lennart Törnberg

Utbildning, arbeten och sevärdheter

$
0
0

Brandgaser är giftiga och mycket varma och innehåller oförbrända ämnen som kan antändas när rätta förutsättningar uppstår.

Brandgaser skapar risk för brandspridning när de värmer upp material som kan antändas av värmen om syre finns i tillräcklig mängd.

Det finns risk att brandgaserna tänds i en övertändning men brandgaser kan även antändas explosivt i en brandgasexplosion.

Det är mycket en besättningsmedlem på någon av Veteranflottiljens fartyg skall kunna. Ovanstående är ett klipp från den säkerhetsutbildning som genomförs för T121 Spica besättning av allas vår Kjell Blomqvist. Eller K3 som han kallas ombord då han är nr tre av de ”Kjellar” som ingår i besättningen.

Utbildningspassen omfattar även fartygskännedom, säkerhet för besättning, passagerare och fartyg, sjömanskap och sjukvård. Även ”Puts och studs” är ett viktigt moment så att vi uppträder professionellt och ger våra passagerare ett intryck hur det gick till ombord då fartyget förde tretungad flagga.

Arbetsdagarna samlar som vanligt ett stort antal veteraner ivriga att få fartygen klara för säsongen. Tyvärr kommer isläget att tvinga oss att senarelägga provturen med T121 Spica. R142 Ystad väntas hem till basen 20 april men med 40 cm is i Djupviken får nog Ystad vänta in våren på sin nuvarande plats vid Vasamuseet.

T56 jobbar hårt för att klassa fartyget och en inspektion av Transportstyrelsen garanterar full sysselsättning för besättningen. Likt Birger Bengtssons gamle båt (Ålefeskarns vals) var det ” höl i bönn” (nästan i alla fall) så några kvadratmeter plåt måste bytas så att de delar där pittings var alltför allvarliga ersätts.

Flottiljens ”micromuseum” i den s.k. Rymdcontainern börjar ta form. En utställning av äldre mestadels vapenmateriel finns att beskåda. Museet erbjuder även en läshörna där besökare kan njuta av diverse örlogsmarin litteratur över en kopp kaffe. Mässbord med bojduk är en självklarhet.

Ett annat mycket sevärt museum på Gålöbasen är Radiomuseet där Torpedbåtsgnistarna visar den radioutrustning som använts på motortorped- och torpedbåtar. Inte bara visar. De använder utrustningen för att kommunicera med radioamatörer världen över.

Tveka nu inte! Bli en av Veteranflottiljens entusiaster. Bli medlem genom att gå in på Veteranflottiljens hemsida/bli medlem www.veteranflottiljen.se

Veteranflottiljen vårstädar

$
0
0

Lördagen 20 april, i ett underbart vårväder, samlades en stor skara veteraner på Gålöbasen för vårstädning. Budskapet om nödvändig röjning på Gålöbasen hade gått fram! En stor eloge till alla er som jobbade hårt med att fylla en container med skrot för att vårt område skall vara prydligt. Varken Rom eller Gålöbasen byggdes på en dag så ännu återstår en hel del arbete men vilken skillnad en dags arbete gör! Med ytterligare två containrar, tre gånger så många arbetande medlemmar och en arbetsdag på 48 timmar så hade basen varit rensad på allt skrot och annan bråte.

Efter ett ”tydligt” besked om arbetsdagens innehåll visade alla ett glatt humör och högg i både här och där. Fartygen fick klara sig med begränsad omvårdnad denna dag. Låt oss nu hålla oss till den inslagna vägen och tänka efter både en och två gånger om vi verkligen måste spara på allt. Lämna bra-att-ha tänket till hamstrar och ekorrar och glöm bort att ”någon annan” tar hand om det som bara ställs upp där det passar. Kom ihåg att respektive fartyg tar hand om sitt eget skräp och forslar bort det.

Vi kan nu med tillförsikt välkomna FortV syn av basen.  

Än en gång ett stort tack för att ni hörsammade uppropet även om det kom med mycket kort varsel

GMY

”C Gålö”

På Gålö har vi vår i luften!

$
0
0

Veteranfartygen börjar nu att synas till sjöss. Årets provtur med T121 Spica 27/4 avlöpte med önskat resultat, endast några småjusteringar behöver åtgärdas. Kommande lördag (4/5) kastar T121 Spica loss för årets första charterkörning så ni som befinner er på och kring Hårsan och Mysingen kan njuta av turbintjut och skåda den ljusgrå svanen. Dagen därpå förtöjer R142 Ystad i sin hemmahamn så även då bjuds ögon- och örongodis. Om T121 Spica är den ljusgrå svanen…. Ja, jag vill inte göra någon jämförelse med en känd H C Andersen-saga men visst är även Ystad en fågel som helt visst blir vackrare med åren.

”Småtrollen” (Mtb) ligger fortfarande kvar på slip men inom kort får kolvmotorentusiasterna sitt lystmäte när Isottornas omisskännliga muller smeker våra öron. Brrrrmmmm!

Under Veterandagen 29/5 visar flottiljen upp en av sina veteraner T121 Spica vid Vasamuseet. Passa på att besöka oss.

Kungl. Flottan fyller 491 år fredagen 7 juni. Samma dag fyller Föreningen T121 Spica Vänner 10 år. Spicas 10-årskalas kommer förstås att ära den dag för 491 år sedan då Gustav Vasas Lübska skepp ankrade i Slätbaken och blev grunden till vår Kungliga Flotta av idag

För övrigt anser jag att Marinbasen bör överlåta Gålös förrådsbyggnader till Veteranflottiljen

GMY

Veteranflottiljen är full av liv

$
0
0

Lördagen 4/5 var det som vanligt full aktivitet på Gålöbasen. Motortorpedbåtsfolket jobbar intensivt med att rusta sin Havets Flygande Brigad. T56, som ligger på sjösättningsslipen, känner pressen att vara klara för sjösättning 12/5 eftersom T26 och T46 inte kan sjösättas innan T56 lämnat slipen.

Vedettbåten Sprängarens besättning larmades då fartyget låg med 5° BB slagsida. Tack och lov visade det sig att vi ropat ”vargen kommer” i onödan då slagsidan beroende på att brännoljetankarna inte var trimmade. Det är åtskilliga kubikmeter pannbrännolja som skall tömmas och skickas till destruering innan fartyget återställts för koleldning. Det är ett imponerande arbete som utförs med målet att återställa henne i ursprungsutförande. Bara att montera nya tuber i pannan är ett jättejobb. Vi ser alla fram emot att se Sprängaren klyva Mysingens vågor då hon fyller 100 år 2018.

T121 Spica genomförde årets första charterkörning då Dahl Sverige AB besökte oss med några av sina kunder. Dagen började med en presentation av Gålöbasen i allmänhet och T121 Spica i synnerhet:

”Vi befinner oss nu på historisk mark. Hårsfjärdenområdet har varit flottans hemvist långt innan Sverige blev en nationalstat och är i dag hemvist för 4. Sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet och inte minst Veteranflottiljen här på Gålö.

Motortorpedbåtarna T26, T46 och T56 utnyttjar den hamnanläggning, Norra hamnen, som byggdes under brinnande krig år 1942. En av de drivande för skapandet av en torpedbåtsbas på Gålö var prins Bertil.

Södra hamnen anlades under 1950-talet när ”motortorpedbåt större”, d.v.s. Plejad-klassen, tillfördes flottan och bildade 11. Torpedbåtsdivisionen.

Motortorpedbåtarna ersattes under 1970-talet av patrullbåtar av Hugin-klass. Dessa arbetshästar är mest kända för sina insatser under 1980-talets ubåtsjakter varav den kanske mest kända ägde rum i vattnen utanför Gålö; Hårsfjärden.

Våra första noggrannare uppgifter om farleder och ankarplatser kring Berga och Muskö härstammar från 1200-talet. I den äldsta seglingsbeskrivningen över ostkusten som ingår i Konung Waldemars Jordebog nämns både Aelesnap (Älvsnabben) Mälsten och Gålö

Sista, eller kanske rättare senaste, gången en svensk sjöstyrka låg vid Hårsfjärden och Älvsnabben var 1678 då Hans Wachtmeister mönstrade den flotta som senare invigde Karlskrona. Vi har nyligen upplevt att flottans huvudstation ännu en gång flyttats till Karlskrona. Senast detta hände, tog det 35 år innan Stockholm och Hårsfjärden åter blev huvudstation för flottan. Det återstår att se hur lång tid det tar innevarande århundrade.

Dagen före midsommarafton 1951 förtöjde T101 Perseus på Gålö. 1954 började T102-typen (Plejad) tillföras. År 1958 var pirarna i Djupviken klara och den nybildade 11. Torpedbåtsdivisionen anslöt till den sedan 26 år etablerade motortorpedbåtsdivisionen. 11. Torpedbåtsdivisionen tog över som ”storebror” på Gålö. Stabsbyggnaden blev jämförelsevis gigantisk och fick förstås namnet Pentagon. Torpedbåtarna och senare robotbåtarna hade Gålö som hemmahamn till 1985 då Örlogshamnen Hårsfjärden stod klar att ta emot divisionen.

Gålöbasen föll 1985 offer för rivningshysterin. Torpedberget stängdes och murades igen. Mässar och andra byggnader revs. Kvar blev bara ”Båsamässen” och förrådslängan.

Veteranflottiljen med tre motortorpedbåtar, en torpedbåt, en robotbåt, en vedettbåt, en A-slup, en motoryacht, ekipageveteranerna och Torpedbåtsgnistarna med sitt radiomuseum har i dag sin hemmahamn på Gålö. Flottiljen räknar även in ”torpedbåtsgrupp syd” med T38 i Karlskrona och minsvepardivisionen med M20 vid Vasamuseet i Stockholm vilket innebär att hela Östersjön kan patrulleras.

Flottiljens operationsområde är inte bara Östersjön utan är, genom medlemskapet i  Historic Naval Ships Association (HNSA), världsomspännande. HNSA räknar in över 150 historiska örlogsfartyg i 15 länder där Sverige, sett till antalet fartyg, är tredje största nation efter USA och Storbritannien.”

Men. Varför skall allt gå som planerat. T121 Spica genomförde provtur 27/4 och allt befanns fungera som det skall. Ingen hade tänkt på att prova kylskåpet. Ingen hade tänkt på att prova diskmaskinen. Kylskåpet, vars kompressor kyls av färskvatten, läckte som ett såll. Diskmaskinen spolade ut mera vatten på durken än vad som kom in i maskinen. Spisen fick inte upp värmen på plattorna med landström kopplat. 20 minuter för att steka ett ägg är lite för lång tid. Nu skall vi inte skylla allt på Edsel Murphy. Att kyl och diskmaskin inte fungerade berodde på för lite sprit. I vattenledningarna alltså. Vinterkylan är vad som skall klandras. Spisen mådde bättre av att förses med fartygets egen kraft.

I morgon (5/5) välkomnar vi R142 Ystad till sin hemmahamn efter att hon varit i exil vid Vasamuseet under vintern. Vi önskar flottiljens yngsta fartyg ”Fair winds and following seas”

Vill du som läser detta uppleva torpedbåtsliv är du välkommen att följa med T121 Spica då hon går från Gålö till Vasamuseet 25/5. Medlemmar i T121 Spica Vänner åker för 995:-, för övriga kostar biljetten 1 500:-. Det lönar sig att bli medlem i Föreningen T121 Spica Vänner för 200:-

För övrigt anser jag att Marinbasen skall överlåta förrådsbyggnader på Gålö till Veteranflottiljen

GMY


T38 sjösatt

$
0
0

T38 sjösattes idag, 5 maj, från slipen i Mtb-hallen. Förtöjde vid Wasa-kajen kl. 09.31.

Sjösättningen gick mycket bra trots lågt vattenstånd och trots (? red anm.) att 13 man ur besättningen deltog. Ingen bogsering krävdes denna gång för att dra ut slipvagnen. Tack till Fortverket för nya spår!

Flottans Mäns tidning gjorde reportage. Olle Melin skrev och Ingmar Elofsson fotade.

Mtb-systrarna på Gålö är fortfarande torra om magen. T56, som ligger på vagn på slipspåret, måste vara först att förpassas till sitt rätta element. Håll tummarna för att Transportstyrelsens inspektion går bra så att T56 kan kalla sig Östersjöns snabbaste lastfartyg när hon får sitt efterlängtade certifikat.

För övrigt anser jag att Marinbasen skall överlåta förråd på Gålö till Veteranflottiljen

GMY

Solen lyser på en Veteran

$
0
0

Sommaren har inträtt i republiken Gålö. Lördagen 25/5 bjöd på strålande sol som välkomnade veteranbesättningarna. ”Småtrollen” (Mtb) börjar komma ned i sitt rätta element efter vinterdvala på slipvagnarna. T56 ligger i sitt rätta element. I skrivande stund är det okänt om sjösättningen av T26 kunde genomföras då vattenståndet är lågt och nordan friskade i.

T121 Spica kunde välkomna ett stort antal medlemmar, deras vänner och anhöriga till en fyratimmars resa till Stockholm och Vasamuseet där vi visar fartyget för intresserade besökare under juni månad. Efter en resa över glittrande fjärdar förtöjde vi vid museifartygspiren på utsatt tid. Våra gäster överöste besättningen och fartyget med beröm för en väl genomförd resa och inte minst för fru Åhmans delikata lunch bestående av Tortellini med hemlagad köttfärssås och smetana. Herr Åhmans idé att köpa bullar till kaffet passade inte frun som i stället såg till att bjuda på hembakade. Efter väl i roder och maskin och återställning, vilket även innebar en hel del fix med landgången, kunde besättningen samlas på torpeddäck för en välförtjänt förtöjningsdrink. Nu väntar en intensiv månad med visning av fartyget för allmänheten och en hel del arrangemang ombord. Vi börjar redan i morgon (söndag 26/5) med en middag för att fira en katolsk första nattvardsgång. Säkert första gången någonsin något sådant arrangerats på ett örlogsfartyg. Må så vara att T121 Spica är ett f.d. sådant. Marinens motionsklubb besöker oss 11/5, IT Installationsteknik 13/5, HKV 18/5 och vår sponsor Rhode & Schwarz 27/5. Som ni ser, kära läsare, finns det möjlighet att boka T121 Spica för både privata och företagsarrangemang och det till en rimlig kostnad. En mera sjönära ”krog” än Spica får man leta efter!

Veteranflottiljen ser fram emot att komma till sjöss med alla sina fartyg och räkna med att se oss i formering på Mysingen under sommaren. Ta nu chansen att komma till sjöss på något av våra fartyg då fem av havets vinthundar klyver skärgårdens vågor.

För övrigt anser jag att Marinbasen skall ställa förråd till Veteranflottiljens förfogande.

GMY

”Spica-Lennart”

Drömmar om gott och blandat

$
0
0

I dag firar vi Sveriges nationaldag. Vår blågula flagga är hissad både på Gålöbasen och på våra fartyg. Kommande helg är fylld av högtidligheter. Prinsessan Madeleine och Herr Christoffer O’Neill ingår i det äkta ståndet. Föreningen T121 Spica Vänner fyller tio år. Kungl. Flottan fyller 491 år. Marinens dag genomförs i Stockholm. Det är för bloggaren okänt om Marinens dag firas eller om det bara är ett inslag som pliktskyldigast genomförs. Kungl. Flottans födelsedag har mig veterligen inte ens nämnts vare sig på Försvarsmaktens hemsida eller i övriga media. Nåväl. Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina arvet och visst kommer vi att på olika sätt fira födelsedagar. Både Spica Vänners och Kungl. Flottans.

Jag drömde i natt, inte att jag hade en katt, utan att telefonen ringde och en officer i beslutsställning sade: 4:e Sjöstridsflottiljen och Amf 1 finns i Stockholm för Marinens dag nu i helgen. Jag tänkte att det skulle vara trevligt med ett veteraninslag så här några dagar efter Veterandagen. Kom in med era fartyg och visa upp vad skattepengarna finansierade under det kalla kriget. Drivmedel är inget problem. Kom in till Bergapiren så bjuder jag på full tank! Jag ser också till att Mtb får flygbensin. Det som Mtb behöver är som en fis i rymden jämfört med vad går åt för att hålla diverse flygande farkoster i luften. Sedan vaknade jag till verkligheten. Den verklighet som Veteranflottiljen levt i sedan 1987.

Jag lyckades trots allt att somna om och en ny dröm fick mig att le. Jodå, man kan le i sömnen enligt en mig närstående. Drömmen då? Jo enligt säkra källor kommer Marinbasen att lämna sina förråd på Gålö och ytterligare ett telefonsamtal kom i mina drömmar med besked från en annan beslutsfähig företrädare för Marinen som meddelade att Veteranflottiljens behov av lokaler kommer att lösas i höst då förrådsbyggnaderna på Gålö överlåts till Veteranflottiljen.

Nog med drömmar. Torsdagen 30/5 genomfördes ett möte med Gålörådet. I detta forum diskuterar representanter för Veteranflottiljen, Gålöbasens Båtklubb, FortV, Amf 1, Haninge kommun och Statens Maritima Museer allehanda frågor som rör verksamheten på Gålö. Diskussionerna andas positivism och visar en på en vilja att stödja Veteranflottiljens verksamhet i sin strävan att skapa ett Örlogsmarint Kulturcentrum på Gålö. Kanske var det detta möte som spökade i mina drömmar men mitt horoskop säger att mina drömmar skall slå in.

Trots innehållet i drömmarna avslutar jag på sedvanligt sätt med För övrigt anser jag att Marinbasen skall överlåta byggnader på Gålöbasen till Veteranflottiljen.

GMY

Bloggar-Lennart

T121 SPICA VÄNNER 10 ÅR

$
0
0

Det råder lite delade meningar om när Föreningen T121 Spica Vänner bildades men alla är i alla fall överens om att det var år 2003. Nu har vi valt att vår födelsedag är 7/6 2003. Vad kan passa bättre än att ha samma födelsedatum som Kungl. Flottan!

På vår tioårsdag samlades ett 25-tal medlemmar för att fira födelsedagen. Redan under tidig eftermiddag förbereddes T121 Spica, som ligger förtöjd vid Vasamuseet, för fest. Suntält restes. Grillen laddades med kol. Ammunitionsdurkskall dryck hämtades upp. Borden dukades med ankarporslin. Snart hördes de välkända klicken då en och annan öl öppnades. Stämningen steg, glada skratt hördes över Nybroviken.

Vår planerade enkla måltid visade sig, tack vare engagerade medlemmar och deras fruar bli en gourmetmåltid. Grillmästaren fick ett välfyllt glas att hålla sig i då han fullgjorde sitt värv med den äran. Vid ”uppbackning skaffning” ringlade kön lång för att ladda tallrikarna med grillad kotlett, potatissallad, grönfoder och en massa annat som jag i skrivande stund glömt vad det var. Något som är värt att minnas är dock desserten bestående av bärpannacotta vilken transportrats 7 km på cykel från Lidingö till Museifartygspiren vid Vasamuseet.

Kvällens clou var i alla fall då vi alla fick avsmaka T121 Spicas speciella Torpedbåtspunsch. Denna Punsch har lagrats i ammunitionsdurken under minst två resor över Mysingen. Vad är Linje Aquavit i jämförelse med detta?

Dagen 7/6 var en solskensdag i dubbel bemärkelse. Visst är vi vana att leva under den starkaste stjärnan i stjärnbilden Jungfrun (Spica) men i dag njöt vi minst lika mycket av vår stjärna solen som värmde både skrov och besättning.

När solen sakta sänkte sig underhöll ”Stene Bälg” med välkända melodier på dragspel. Det visade sig, föga förvånande, att alla kunde sin Taube och även de obligatoriska ”Fjärden” och ”Röda Havet”

Så gick solen slutligen ned bakom Stockholms horisont och festen avslutades med tapto: ”När solen sakta sänker sig då går jag hem och lägger mig. God natt, god natt, god natt”

För övrigt anser jag att Marinbasen skall överlåta förråd på Gålö till Veteranflottiljen

GMY

Lennart

Ung, pensionär och motionär. T121 Spica körning för Marinens motionsgrupp

$
0
0

Kl 1000 den 11 juni 2013 anlände dagens gäster till kajen vid Vasamuseet i Stockholm. Gästerna bestod av pensionerade officerare i Marinens motionsgrupp och deras anhöriga och vänner.

Medan gästerna orienterades om projektet och visades runt i fartyget av FC, Lunchen, som bestod av varmrökt lax med romsås och sallad, klargjordes. Dagens köksbjörnar gjorde en fantastisk insats genom att ordna lunch för alla våra 34 gäster.  

Att diska upp utan fungerande diskmaskin krävde även det en jätteinsats. Efter 3-timmars diskande lovade matros Ole att inte diska någonting de närmaste 2 veckorna. (Undrar just vad Suz säger om det?)

Efter lunchen var det dags för säkerhetsgenomgång och klargöring för gång. Kl. 1300 beordrades stationer för losskastning.

 

Befälhavaren frågade chiefen om läget i maskin före avgång Svaret blev:. ”Chefen, alla kända fel är åtgärdade. De nya kommer, men de löser vi också.”  Styrbords GT1 har ju varit svårstartad en längre tid. Sedan brännoljefilter bytts några dagar tidigare borde startproblemen varit små. Nu var det dock tändningen som fallerade. Först på 3.e startförsök tände turbinen och startade sedan på det 4.e försöket. Tändstiftsbyte är nästa stora jobb i maskin, så snart renoverade tändstift återkommit från våra vänner i servicedivisionen

Sedan våra gäster lämnat fartyget var det dags för återställning och att hjälpa till att köra tillbaka M20, som våra vänner i Föreningen Minsveparen, varit vänliga att förtöja om, så att Spica kunde lämna kajen.

Spicas besättning gjorde som vanligt fina insatser under förberedelser och genomförande av dagens kundresa. Ett varmt tack också till Föreningen Minsveparen och besättningen på M20.

För övrigt anser jag att….. Ja det börjar röra på sig på Gålö. MarinB har tömt f.d. brandstationen på prylar. Nu väntar vi på besked att denna byggnad och flera med den överförs till Veteranflottiljen

GMY

Lennart

Viewing all 65 articles
Browse latest View live